Wednesday, 18 October 2017

HSST Home Science Solved Paper 48/2016/OL - Part 3

41.       Effective space management in a kitchen positions the three major appliances, so that the sum of the three sides of the ideal work triangle in the kitchen is between
(A) 10-20 feet
(B) 12-22 feet
(C) 15-25 feet
(D) 17-30 feet
Answer: B
42.       Which among the following does not create an illusion of space?
(A) Low lying furniture
(B) Careful colour rhythm
(C) Dim light
(D) Strategically spaced mirrors
Answer: C
43.       'Dovetailing' is a term related to
(A) Time management
(B) Money management
(C) Animal husbandry
(D) Poultry management
Answer: A
44.       The stream of goods and services available to a family over a given period of time.
(A) Money income
(B) Psychic income
(C) Real income
(D) Direct income
Answer: C
45.       Which among the following accessories best support the flexible use of space?
(A) Folding partition
(B) Fixed furniture
(C) Dim light
(D) Cool colour
Answer: A
46.       Benefits given to an employee in addition to their salary
(A) Direct income
(B) Fringe benefits
(C) Subsidy
(D) Loan
Answer: B
47.       The act of hiding or private stocking of goods to create artificial scarcity and to raise the price
(A) Glut
(B) Subsidy
(C) Food security
(D) Hoarding
Answer: D
48.       A person who accepts risks, is alert and explores new avenues
(A) Entrepreneur
(B) Manager
(C) Capitalist
(D) Financier
Answer: A
49.       'Therbligs' was given by
(A) Mundell
(B) Prang
(C) Gilbreth
(D) Ross
Answer: C
50.    False advertisement results in
(A) Giving right information to the customer
(B) Assuring quality of the product
(C) Giving good services to the customer
(D) Consumer getting disillusioned
Answer: D

51.    The Community Development Programme was launched in India on
(A) 2nd Oct. 1952
(B) 20th Oct. 1952
(C) 2nd Oct. 1950
(D) 20th Oct. 1950
Answer: A
52.    The standard of living in a country is represented by its
(A) Poverty ratio
(B) Per-capita income
(C) National income
(D) Unemployment rate
Answer: B
53.    The implementation of Jawahar Rozgar Yojana rests with
(A) District Collector
(B) Gram Panchayat
(C) State Government
(D) Central Government
Answer: B
54.    NREGP is the abbreviated form of
(A) National Rural Employment Guarantee Programme
(B) National Rural Educational Guarantee Programme
(C) National Rapid Education Guarantee Programme
(D) National Rapid Employement Generation Programme
Answer: A
55.    The landmark Constitutional Amendment to establish Panchayati Raj
(A) The Constitution Seventy-fifth Amendment Act, 1994
(B) The Constitution Fifty-second Amendment Act, 1994
(C) The Constitution Seventy-third Amendment Act, 1992
(D) The Constitution Fifty-second Amendment Act, 1992
Answer: C
56.    SGSY aims at providing
(A) Self-employment
(B) Supplementary food
(C) Primary education
(D) Housing facilities
Answer: A
57.    PMAY stands for
(A) Pradhan Manthri Adhar Yojana
(B) Pradhan Manthri Abhiyan Yojana
(C) Pradhan Manthri Antyodaya Yojana
(D) Pradhan Manthri Awas Yojana
Answer: D
58.    Co-ordination achieved through the mechanism of organizational hierarchy
(A) Purposive co-ordination
(B) Automatic co-ordination
(C) Coercive co-ordination
(D) Voluntary co-ordination
Answer: C
59.    The National nodal point for the co-ordination of all efforts at development and dissemination of innovative technologies relevant for rural areas
(A) CART
(B) CAPART
(C) PADI
(D) ICAR
Answer: B
60.    In states having a population of less than 20 lakhs, Panchayats are not constituted at the
(A) Village level
(B) Block level
(C) District level
(D) Municipality
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment