Sunday, 1 October 2017

HSST Sociology Solved Paper 29/2016/OL - Part 3

41.       Histogram look like a
(A) Simple bar diagram
(B) Percentage bar diagram
(C) Multiple bar diagram
(D) Pie diagram
Answer: C
42.       Among the following who developed 'Capability Approach' theory
(A) Jean Piaget
(B) Amerthya Sen
(C) Ivan Pavlov
(D) B. F. Skinner
Answer: B
43.       Ethical issues in social research concerned with
(A) Privacy
(B) Confidentiality
(C) Emotional issues
(D) All of these
Answer: D
44.       The circle in a pie diagram represents
(A) 360 degree
(B) 140 degree
(C) 60 degree
(D) 90 degree
Answer: A
45.       What is the meaning of Latin word 'Famulus'?
(A) Family
(B) Servant
(C) Group
(D) None of these
Answer: B
46.       Positional average is called
(A) Median
(B) Deviation
(C) Mean
(D) All of these
Answer: A
47.       The term 'Uncle' is an example of
(A) Positional term
(B) Relational term
(C) Descriptive term
(D) Classificatory term
Answer: D
48.       Among the following Daniel Lerner is associated with
(A) Industrialization
(B) Secularization
(C) Modernization
(D) Globalization
Answer: C
49.       In Statistics cumulative frequency curve is known as
(A) Ogive
(B) Histogram
(C) Frequency polygon
(D) Pie Diagram
Answer: A
50.    The Untouchability Act (Offense) Act was passed in
(A) 1966
(B) 1955
(C) 1971
(D) 1985
Answer: B
51.    What differentiates state from nation?
(A) People
(B) Government
(C) Territory
(D) Sovereignty
Answer: D
52.    H. Y. V. is related to
(A) Industrial Revolution
(B) Technological Revolution
(C) Green Revolution
(D) White Revolution
Answer: C
53.    The Kin is not referred directly but referred through another Kin is called
(A) Avunclate
(B) Teknonymy
(C) Amitate
(D) Avoidance
Answer: B
54.    Among the following who used the dialectical approach to study Indian Society
(A) K. M. Kappadia
(B) M. N. Srinivas
(C) Bottomore
(D) A. R. Desai
Answer: D
55.    Among the given option, the nature of relationship is studied through
(A) Regression
(B) Co-operation
(C) Progression
(D) Comparison
Answer: A
56.    The Latin word 'Soror' stands for
(A) Brother
(B) Father
(C) Sister
(D) Mother
Answer: C
57.    73rd Amendments to the Constitution of Indian came into operational on
(A) 1991
(B) 1992
(C) 1993
(D) 1994
Answer: C
58.    Human Development index calculated on the basis of three indicators namely longevity, educational attainment and
(A) Population
(B) Political Power
(C) Capital Accumulation
(D) Standard of living
Answer: D
59.    The term 'Focused Group' was coined by
(A) Robert Merton
(B) Ernest Dichter
(C) Mitchell
(D) Kerlinger
Answer: B
60.    Who has written "Matriliny and Islam"?
(A) Leela Dube
(B) I. P. Desai
(C) F. G. Bailey
(D) S. C. Dube
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment