Tuesday, 3 October 2017

HSST Sociology Solved Paper 29/2016/OL - Part 5

81.       Who used 'Archaeology' and 'Genealogy' as a methodological tool?
(A) Michel Foucaut
(B) J. H. Turner
(C) Betty Friendan
(D) Bourdieu
Answer: A
82.       The concept 'Negative Dialectics' is discussed by
(A) Horkheimer
(B) T. W. Adorno
(C) Herbert Blumer
(D) Michel Foucault
Answer: B
83.       Structuration Theory is related to
(A) R. K. Merton
(B) New Comb
(C) Levi-Strauss
(D) Anthony Giddens
Answer: D
84.       The 'Unintended Consequences' is developed by
(A) Talcott Parson
(B) Emile Durkheim
(C) Robert K. Merton
(D) Radclif Brown
Answer: C
85.       The amount of change in one variable does not bear a constant ratio to the amount of change in other variable it is called
(A) Linear Correlation
(B) Non-linear Correlation
(C) Partial Correlation
(D) None of the above
Answer: B
86.       Who adopted 'Dramaturgy' to sociology from theater?
(A) Ervin Goffman
(B) Peter M. Blau
(C) A. R. Louch
(D) Mead
Answer: A
87.       The S.N.D.P. Movement in Kerala was a
(A) Religious Movement
(B) Political Movement
(C) Reformist Movement
(D) Cultural Movement
Answer: C
88.       Whose monumental work is "The Gift"?
(A) James Frazer
(B) Malinowski
(C) Homans
(D) Mauss
Answer: D
89.       Who has made distinction between Militant and Industrial societies?
(A) G. S. Ghurye
(B) Tonnies
(C) H. Spencer
(D) Malinowski
Answer: C
90.    What is "Mithakhara System"?
(A) Hindu Kinship System
(B) Hindu Family System
(C) Hindu Marriage System
(D) Hindu Succession System
Answer: D

91.    The term integrity has been inserted in the preamble by the ...................... Amendment Act of the Constitution.
(A) 40
(B) 41
(C) 42
(D) 43
Answer: C
92.    Right for Freedom of Assembly is provided in .................. Article of the Constitution.
(A) 19(1) (a)
(B) 19(1) (b)
(C) 19(1) (c)
(D) 19(1) (d)
Answer: B
93.    Under Article 136 the Supreme Court is authorized to entertain appeal
(A) From any Court
(B) Only against the final order of the High Court
(C) Only with the certificate granted by the High Court
(D) In criminal cases only
Answer: A
94.    Legislative Council of a State
(A) Shall not exceed 1/3 of the total number of the members in the Legislative Assembly
(B) Shall not exceed more than 60 members
(C) Shall not be less than 25 members
(D) All of the above
Answer: A
95.    Which of the following statement is true?
1. Interstate council may meet at least thrice in every year.
2. The meeting of the Inter State Council shall be held in camera.
3. All questions at the meeting of the Inter State Council shall be decided by Majority.
4. Chief Justice of India shall be the Chairman of the Inter State Council.
(A) 1, 2, 3
(B) 1, 2, 3, 4
(C) 1 and 2
(D) 3 and 4
Answer: C
96.    Which of the following statement is true?
1. Central intelligence agencies are excluded from the purview of RTI Act.
2. Oath of office of the Central Information Commission will be administered by the President of India.
3. The Information Officer can impose penalty on Public Information Officer for refusal of the RTI application.
4. A Public Information Officer cannot refuse to give information.
(A) 1 and 2
(B) 1, 2, 3
(C) 2, 3, 4
(D) 1, 2, 3, 4
Answer: B
97.    The National Rural Employment Guarantee Act, 2005 (NREGA) guarantees .................. days of employment in a financial year to any adult member of rural household.
(A) 50 days
(B) 100 days
(C) 150 days
(D) 250 days
Answer: B
98.    A juvenile is a child below the age of
(A) 16
(B) 14
(C) 18
(D) 21
Answer: C
99.    In-house Complaint Committee is required to complete the enquiry within .................. days of receiving the complaint under The Sexual Harassment of Women at Workplace (Prevention, Prohibition and Redressal) Act, 2013.
(A) 30
(B) 45
(C) 60
(D) 90
Answer: D
100.    Which of the following statement is correct?
1. A member of the Central Pollution Control Board holds office for 3 years.
2. A member of the Central Pollution Control Board whose term is expired can continue to hold his office until his substitute assumes his seat.
3. A member of the Central Pollution Control Board will be eligible for renomination.
4. A member of the Central Pollution Control Board who was nominated from the State Board cannot continue to remain in office on ceasing to be member of the State Board.
(A) 1 and 3
(B) 1 and 4
(C) 1, 3, 4
(D) 1, 2, 3, 4
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment