Friday, 27 October 2017

Lecturer in Computer Application Solved Paper 125/2017 - Part 3

41.       Which scheduling policy is best suited for time sharing operating systems?
(A) Shortest job first
(B) Round robin
(C) First come first serve
(D) Elevator
Answer: B
42.       Reference bit is used for:
(A) Implementing LRU page replacement algorithm
(B) Implementing NRU algorithm
(C) To check page table entry in the cache memory
(D) None of the above
Answer: B
43.       Which file is the batch file that is read while booting a computer?
(A) Autoexec.bat
(B) Auto-batch
(C) Auto executive.bat
(D) Auto.bat
Answer: A
44.       Macintosh computer uses:
(A) System 7.0
(B) AU/X
(C) Xenix
(D) None of the above
Answer: B
45.       In 3-tier client/server applications, the business logic lies at …………..
(A) The client
(B) The Database Server
(C) Divided between client and server alternatively
(D) Middle Tier
Answer: D
46.       Copy and Xcopy are same in the sense:
(A) Both are internal command of DOS
(B) Both are external command of DOS
(C) Both can be used to copy file or group of files
(D) Both (A) and (B)
Answer: C
47.       For two variables, n=2, the number of possible Boolean functions is:
(A) 4
(B) 8
(C) 16
(D) 12
Answer: A
48.       The one major advantage of CMOS is its:
(A) Low propagation delay
(B) High propagation delay
(C) Very low propagation delay
(D) Very high propagation delay
Answer: A
49.       64K memory contains how many words of 8 bits each:
(A) 65,536
(B) 64,536
(C) 65,436
(D) 65,546
Answer: A
50.    The sum of −6 and −13 using 2’s complement addition is:
(A) 11100011
(B) 11110011
(C) 11001100
(D) 11101101
Answer: D
51.    What is Q, when S=1 and R=1 for SR flip-flop?
(A) No change
(B) Clear to 0
(C) Set to 1
(D) Indeterminate
Answer: D
52.    What does T stands for in T filp-flop?
(A) Top
(B) Type
(C) Toggle
(D) Tickle
Answer: C
53.    What number will z be in the sample code given below?
int z, x=5, y=−10, a=4, b=2;
z=x++−−−y*b/a;
(A) 5
(B) 6
(C) 10
(D) 11
Answer: A
54.    Which of the following is not a keyword in C language?
(A) Void
(B) Volatile
(C) Sizeof
(D) Getchar
Answer: D
55.    What is the return value of the following statement if it is placed in C program?
strcmp (“ABC”, “ABC’’);
(A) 33
(B) −1
(C) 1
(D) 0
Answer: D
56.    Every C program consists of …………… function(s).
(A) Only one
(B) Only two
(C) One or two
(D) One or many
Answer: D
57.    What is the only function, all C programs must contain?
(A) Start()
(B) System()
(C) Main()
(D) Program()
Answer: C
58.    Which of the following is not a correct variable type?
(A) Float
(B) Real
(C) Int
(D) Double
Answer: B
59.    HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) has similarities to both of the following protocols:
(A) FTP; SMTP
(B) FTP; SNMP
(C) FTP; MTV
(D) FTP; URL
Answer: A
60.    MIME allows what type of data to be sent through SMTP?
(A) Audio
(B) Non-ASCII data
(C) Image
(D) FTP; SMTP
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment