Friday, 27 October 2017

Lecturer in Computer Application Solved Paper 125/2017 - Part 1

Question Paper Code: 125/2017
Category Code:
Exam: Lecturer in Computer Application - Collegiate Education
Date of Test: 26-10-2017
Alphacode A

1.       Sarva Shiksha Abhiyan was launched in which five year plan?
(A) 7th
(B) 8th
(C) 9th
(D) 10th
Answer: C
2.       Child helpline phone No. in Kerala:
(A) 1098
(B) 1091
(C) 1090
(D) 1900
Answer: A
3.       Right to Information act was enacted from:
(A) 2001
(B) 2005
(C) 2007
(D) 2008
Answer: B
4.       Founder of the Akhila Thiruvithamcore Navika Thozhilali Sanghamam:
(A) P.K. Chathan Master
(B) M.C. Joseph
(C) K.Kelappan
(D) Dr. Velukutty Arayan
Answer: D
5.       Rajiv Gandhi Equity Savings Scheme is designed for:
(A) High net worth individuals
(B) Post offices
(C) Corporates
(D) Individual retail investors
Answer: D
6.       Mahila Samridhi Yojana started in:
(A) 1990
(B) 1993
(C) 1995
(D) 1998
Answer: B
7.       Who was called ‘Simhala Simham’?
(A) C. Kesavan
(B) C.V. Kunjuraman
(C) K.P. Kesava Menon
(D) P. Krishna Pillai
Answer: A
8.       How many members can be nominated to the Rajya Sabha by President of India?
(A) 8
(B) 10
(C) 12
(D) 18
Answer: C
9.       The most essential feature of the Parliamentary form of Government is the:
(A) Sovereignty of the Parliament
(B) Independent Judiciary
(C) Written Constitution
(D) Accountability of the executive to the Legislature
Answer: B
10.    Constitution of India was adopted by Constituent assembly on:
(A) 15th January 1950
(B) 26th January 1950
(C) 26th November 1949
(D) 15th November 1949
Answer: C

11.    The newspaper Mithavadi was started by:
(A) C. Krishnan
(B) K.P. Kesava Menon
(C) T.K. Madavan
(D) Balakrishna Pillai
Answer: A
12.    Which of the following journals was published by Vakkom Abdul Khadar Maulavi?
(A) Kesari
(B) Samatha
(C) Deepika
(D) Maratha
Answer: C
13.    First Novel in Malayalam:
(A) Indulekha
(B) Parinamam
(C) Mahaprasthanam
(D) Kundalatha
Answer: D
14.    Kodungallur kunhikkuttan Tampuran was Popularly known as:
(A) Kerala Vyasan
(B) Kerala Panini
(C) Kerala Valmiki
(D) Kerala Kalidasan
Answer: A
15.    The founder of Samathwa Samajam:
(A) Sahodaran Ayyappan
(B) Ayya Vaikundar
(C) Brahmananda Sivayogi
(D) Dr. Palpu
Answer: B
16.    Study of Fossils is known as:
(A) Orology
(B) Limnology
(C) Lithology
(D) Palaeontology
Answer: D
17.    Temple entry proclamation was in the year:
(A) 1934
(B) 1936
(C) 1938
(D) 1942
Answer: B
18.    Which of the following is known as the Magna Carta of education in India?
(A) Wood’s Despatch
(B) Macaulay’s Minute
(C) Hunter Commission
(D) Kothari Commission
Answer: A
19.    ‘Akkappoorinte Irupathu Nasrani Varshangal’ was the novel of:
(A) C.S. Chandrika
(B) K.R. Meera
(C) Benyamin
(D) C. Radhakrishnan
Answer: C
20.    Who was known as the Grand Old man of India?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Subhash Chandra Bose
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Dadabhai Naoroji
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

1 comment: