Friday, 24 November 2017

HSST Malayalam Solved Paper 040/2016 - Part 6

Question Paper Code: 040/2016
Category Code:
Exam: HSST Malayalam (SR from SC/ST only)
Department: Higher Secondary Education
Date of Test: 03-03-2016
Alpha code: A

81.    The Directive Principles of State Policy contained in which part of the Indian Constitution?
(A) Part I
(B) Part IV
(C) Part III
(D) Part V
82.    Emergency provisions of the Indian Constitution contains in the Articles of:
(A) 350 to 351
(B) 352 to 360
(C) 361 to 365
(D) 366 to 370
83.    The National Food Security Act implemented during the year:
(A) 2012
(B) 2011
(C) 2013
(D) 2014
84.    Who wrote the Malayalam book entitled 'Kazhinjakalam"?
(A) S.K. Pottekkad
(B) K.P. Kesavamenon
(C) P. Madhavan Nair
(D) E.M.S. Namboodirippad
85.    The founder of Pratyaksha Raksha Daiva Sabha was :
(A) K.C. Mammen Mappilai
(B) Poikayil Yohannan
(C) T.M. Varghese
(D) Kandathil Varghese Mappilai
86.    The Channar Revolt was associated with :
(A) Nair Community
(B) Nadar Community
(C) Ezhava Community
(D) Pulaya Community
87.    Yogakshema Sabha started at the initiative of:
(A) Mannath Padmanabhan
(B) V.T. Bhattathirippad
(C) Sahodaran Ayyappan
(D) Vaghbatanandan
88.    The first Kerala State Political Conference was held at Ottapalam during the year:
(A) 1920
(B) 1921
(C) 1922
(D) 1923
89.    The Malayala Manorama registered as a company during the year:
(A) 1848
(B) 1857
(C) 1867
(D) 1888
90.    Vengayil Kunhiraman Nayanar edited the newspaper entitled:
(A) Kerala Sanchari
(B) Swabhimani
(C) Mahatma
(D) Nava-Jivan

91.    Who is the author of the Novel entitled “Agni Sakshi”?
(A) M.T. Vasudevan Nair
(B) Karoor Neelakanda Pillai
(C) Parvathi Nenminimangalam
(D) Lalithambika Antharjanam
92.    The News Paper “Kerala Kaumudi” started by:
(A) Kumaranassan
(B) C.V. Kunhiraman
(C) K. Ayyappan
(D) Dr. Palpu
93.    The Guruvayur Satyagraha one of the most important struggle connected with the campaign for the eradication of untouchability took place during the years:
(A) 1931 - 32
(B) 1933 - 34
(C) 1929 - 30
(D) 1934 - 35
94.    The Great Poet of Kerala who has earned the title "Kerala Vyasa" was:
(A) A.R. Raja Raja Varma
(B) Kodungalloor Kunhikuttan Thampuram
(C) Ulloor S. Parameswara lyer
(D) Vallathol Narayana Menon
95.    Author of the Novel "Oru Deshathinte Katha" ?
(A) Kesav Dev
(B) Thakazhi Sivasankara Pillai
(C) S.K. Pottekkad
(D) M.T. Vasudevan Nair
96.    The winner of J.C. Daniel Award 2014 is:
(A) M.T. Vasudevan Nair
(B) Madhu
(C) I.V. Sasi
(D) Sasikumar
97.    Booker Prize for fiction 2014 entitled “The Narrow Road to the Deep North” written by:
(A) Richard Flanagan
(B) Svetlana Alexjevich
(C) Gunder Grass
(D) Eleanor Catton
98.    Which among the following is not a UNESCO's World Heritage Site?
(A) Taj Mahal
(B) Humphi
(C) Padmanabhapuram Palace
(D) Ajanta and Ellora
99.    World Cancer Awareness Day observed on:
(A) November 6
(B) November 8
(C) December 7
(D) November 7
100.    Takaaki Kajita of Japan and Arthur. B. Mac Donald of Canada won the 2015 Nobel Prize for their contributions in the field of:
(A) Physics
(B) Chemistry
(C) Medicine
(D) Literature

Answers
81. B   82. B   83. C   84. B   85. B   86. B   87. B   88. B   89. D   90. A  
91. D   92. B   93. A   94. B   95. C   96. C   97. A   98. C   99. D   100. A


0 comments:

Post a Comment