Friday, 3 November 2017

HSST Mathematics Solved Paper 36/2016/OL - Part 2

21.       The case known as 'Privy Purse Case' is
(A) R.C. Cooper v. Union of India
(B) Ashok Kumar Yadav v. Haryana
(C) West Bengal v. Nripendra Nath
(D) Madhav Rao Scindia v. UoI
Answer: D
22.       In which of the following cases did the Supreme Court declare Salwa Judum as unconstitutional?
(A) Kihoto Hollohan v. Zachillu
(B) Pratap Singh v. Jharkhand
(C) Nandini Sundar v. Chattisgarh
(D) Pooran v. State of U.P
Answer: C
23.       No law made by the Parliament and having extra-territorial operation will be deemed
(A) invalid
(B) void
(C) constitutional
(D) valid
Answer: A
24.       A legislative Bill which contains only provision dealing with giving of a guarantee by the Government of India is
(A) Financial Bill
(B) a Money Bil
(C) Ordinary Bill
(D) All of the above
Answer: B
25.       The total number of Ministers including the Prime Minister in the Council of Ministers should be not exceed ………….. percent of the total members of the House of the People.
(A) 15
(B) 20
(C) 10
(D) None of the above
Answer: A
26.       The maximum amount of fine that can be imposed on the respondent who violates a protection order issued under the Protection of Women from Domestic Violence Act is
(A) Ten Thousand Rupees
(B) Fifty Thousand Rupees
(C) Twenty Thousand Rupees
(D) None of these
Answer: C
27.       National Parks are notified under
(A) Indian Forests Act
(B) Forest Conservation Act
(C) Environment Protection Act
(D) Wild Life Protection Act
Answer: D
28.       The minimum age of a donor of human organ is
(A) 20 years
(B) 18 years
(C) 21 years
(D) 25 years
Answer: B
29.       Under the Right to Education Act, 'elementary education' means education from first class to
(A) fourth class
(B) seventh class
(C) fifth class
(D) eighth class
Answer: D
30.    Under the Right to Information Act, disclosure of an information on an incident concerning the economic interest of the state
(A) is not at all exempted
(B) can made 15 year after the incident
(C) is normally exempted from disclosure but can be released 20 years after the incident
(D) is normally exempted from disclosure but can be released 15 years after the incident
Answer: C
31.    The area of a triangle is equal to that of a square whose side measures 60 m. The side of the triangle whose corresponding altitude is 90 m is
(A) 60 m
(B) 40 m
(C) 80 m
(D) 90 m
Answer: C
32.    The height of an arc of a circle is 10 cm and its diameter is 12.5 cm. The chord of the arc is of length
(A) 10 cm
(B) 12 cm
(C) 8 cm
(D) 11 cm
Answer: A
33.    A sphere of radius 4 cm is carved from a homogeneous sphere of radius 8 cm and mass 160 g. The mass of the smaller sphere is
(A) 80 g
(B) 60 g
(C) 40 g
(D) 20 g
Answer: D
34.    A pendulum swings through an angle of 30° and describes an arc 8.8 cm in length. The length of the pendulum is (Use Pi=(22)/(7))
(A) 8.8 cm
(B) 16.8 cm
(C) 12.4 cm
(D) 10. 2 cm
Answer: B
35.    A solid cube is cut into two cuboids of equal volumes. The ratio of the total surface area of the given cube to that of one of the cuboids is
(A) 2 : 1
(B) 3 : 2
(C) 4 : 1
(D) 4 : 3
Answer: B
36.    What is the value of (1)/(5+ (1)/(5 + (1)/(5+...)))?
(A) (-5 + sqrt(29))/(2)
(B) (-5 - sqrt(29))/(2)
(C) (-5+- sqrt(29))/(2)
(D) 7
Answer: A
37.    2^1000000 mod 7 is
(A) 5
(B) 3
(C) 2
(D) 4
Answer: C
38.    When x5 + x4 + 5x2 - 3 is divided by x+2, the remainder is
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3
Answer: B
39.    A tree with 7 vertices has …………… edges.
(A) 8
(B) 7
(C) 5
(D) 6
Answer: D
40.    The number of distinct spanning trees of K4 is
(A) 16
(B) 12
(C) 32
(D) 8
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment