Monday, 6 November 2017

HSST Political Science Solved Paper 33/2015/OL - Part 1

Question Paper Code: 33/2015/OL
Category Code: 577/2014
Exam: HSST Political Science
Date of Test: 14-12-2015
Alphacode A

1.       The founder of Sidhasramam at Alathur in Palghat District was
(A) Brahmananda Sivayogi
(B) Vaikunta Swami
(C) Chattampi Swamikal
(D) Vagbhadananda
Answer: A
2.       Name the leader who came into limelight during the Electricity Agitation of 1936
(A) A.K. Gopalan
(B) K. Kelappan
(C) E. Ikkanda Warrier
(D) C. Kesavan
Answer: C
3.       Who is known as "Haryana Hurricane"?
(A) Dileep Vengsarkar
(B) Kapil Dev
(C) Anil Kumble
(D) Javagal Sreenath
Answer: B
4.       Rakhi Gadi, the latest Indus Valley Site discovered is located in
(A) Haryana
(B) Rajasthan
(C) Uttar Pradesh
(D) Punjab
Answer: A
5.       Which/who of the following is the custodian of the Constitution of India?
(A) Prime Minister
(B) President
(C) Rajya Sabha
(D) Supreme Court
Answer: D
6.       International Day for the elimination of violence against women is observed on
(A) December 5
(B) November 20
(C) November 25
(D) October 31
Answer: C
7.       Fundamental Duties were incorporated in the Indian Constitution in
(A) 1978
(B) 1976
(C) 1973
(D) 1975
Answer: B
8.       Jawahar Rozgar Yojana was introduced in
(A) Fifth Five Year Plan
(B) Sixth Five Year Plan
(C) Seventh Five Year Plan
(D) Eighth Five Year Plan
Answer: C
9.       'Romancing With Life' was written by
(A) Dev Anand
(B) Sashi Kapoor
(C) Dileep Kumar
(D) Dharmendra
Answer: A
10.    PURA (Providing Urban Amenities to Rural Areas) Project was inaugurated in which state?
(A) Odissa
(B) Tripura
(C) Kerala
(D) Manipur
Answer: B

11.    Which country will be the SAARC cultural capital for the year 2015-2016?
(A) India
(B) Pakistan
(C) Afghanistan
(D) Sri Lanka
Answer: C
12.    The Nair Service Society (NSS) was founded on
(A) 1914
(B) 1910
(C) 1941
(D) 1915
Answer: A
13.    The first travelogue in Malayalam, Varthamanapustakam, (Book of News) was written by
(A) Arnos Patiri
(B) Paulinose Patiri
(C) Father Hanxleden
(D) Paremmakkal Thoma Kathanar
Answer: D
14.    Mahakavi Kumaran Asan's famous poem, Veenapoovu, was first published in
(A) Malayala Manorama
(B) Mitavadi
(C) Kesari
(D) Swadeshabhimani
Answer: B
15.    Name the welfare programme implemented for providing electrification of houses of SC/ST is
(A) NRDP
(B) IAY
(C) RLEGP
(D) Kudeer Jyothi
Answer: D
16.    Which scheme envisions a bank account for each person in the country?
(A) Prime Minister's Empowerment Scheme
(B) Prime Minister's Bal Vardhan Scheme
(C) None of these
(D) Prime Minister's Jan Dhan Scheme
Answer: D
17.    During which Five Year Plan emergency was clamped in India and new election took place?
(A) Fourth
(B) Third
(C) Fifth
(D) Sixth
Answer: C
18.    The phrase "Equality before Law" used in Article 14 of Indian Constitution has been borrowed from
(A) Britain
(B) USA
(C) Germany
(D) Greece
Answer: A
19.    The ideal of 'Welfare State' in the Indian Constitution is enshrined in
(A) Preamble
(B) Fundamental Rights
(C) Fundamental Duties
(D) Directive Principles of State Policy
Answer: D
20.    The responsibility of Jawahar Rozgar Yojana is vested with
(A) District Collector
(B) Panchayat Raj Institutions
(C) State Government
(D) Central Government
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment