Monday, 6 November 2017

HSST Political Science Solved Paper 33/2015/OL - Part 2

21.       The most important task in teaching is
(A) Giving assignments and evaluating it
(B) Providing experiences for the learner towards holistic development
(C) Maintaining discipline in children
(D) Giving sufficient drill
Answer: B
22.       Remedial Teaching is a process of instruction given after
(A) Summative Evaluation
(B) Standardized Testing
(C) Formative Evaluation
(D) Diagnostic Testing
Answer: D
23.       The state within a person or animal that drive behaviour towards some common goal is
(A) Motivation
(B) Self Actualization
(C) Adjustment
(D) Attitude
Answer: A
24.       Which among the following is a learner related factor?
(A) Difficulty of the task
(B) Length of the task
(C) Maturation
(D) Distribution of Practice
Answer: C
25.       Which of the following can be taken as a reflection of meaningful learning?
(A) High score in the examination
(B) High degree of retention
(C) Ability to recall
(D) Ability to transfer knowledge in different situations
Answer: D
26.       The sampling technique generally used when the population is finite
(A) Purposive sampling
(B) Quota sampling
(C) Systematic sampling
(D) Simple random sampling
Answer: C
27.       The purpose of review of related literature is to
(A) Use the literature to identify present knowledge and what is known
(B) Help in defining the problem and operational definition
(C) Identify strength and weakness of previous studies
(D) All of the above
Answer: D
28.       A variable that can change due to the action of another variable is known as
(A) Dependent variable
(B) Extraneous variable
(C) Independent variable
(D) Confounding variable
Answer: A
29.       The method of collecting data through observation and experimentation, formulation and testing of hypothesis is called
(A) Empirical method
(B) Observation method
(C) Scientific method
(D) Case study
Answer: C
30.    First step in research is
(A) Identification of problem
(B) Survey of related literature
(C) Finding methodology
(D) Finding the solutions
Answer: A
31.    Which of the following is rejected by Hobbes as the founder of the state?
(A) The view that might is right
(B) Individualism
(C) Concept of authorization
(D) Rational self-preservation as the ground for social contract
Answer: B
32.    Who said "Where there is no law there is no freedom"?
(A) T.H. Green
(B) Hobbes
(C) Locke
(D) Rousseau
Answer: C
33.    Rousseau won the prize in an essay contest sponsored by the Academy of Dijon in 1749 on the subject
(A) "Has the progress of the sciences and the Arts contributed to corrupt or purify morals?"
(B) "Has the progress of the sciences contributed to corrupt morals?"
(C) "Has the development of the sciences contributed to corrupt or purify morals?"
(D) None of the above
Answer: A
34.    Which one of the following theories held that the State is a product and manifestation of the irreconcilability of class antagonisms?
(A) Divine Origin Theory
(B) Anarchist Theory
(C) Marxist-Leninist Theory
(D) Guild-Socialist Theory
Answer: C
35.    "Each to count for one and no one for more than one" was the principle propounded by
(A) Lord Bryce
(B) John S. Mill
(C) Grotius
(D) Jeremy Bentham
Answer: D
36.    Who is the author of 'on Liberty'?
(A) Jeremy Bentham
(B) J.S. Mill
(C) Hobhouse
(D) Lindsay
Answer: B
37.    Hegel believes that
(A) The real is the rational and the rational is real
(B) Social relations are rooted in the history
(C) It is human consciousness that determines the social life of man
(D) State protects the economic interests of the most powerful
Answer: A
38.    The concept of 'Veil of ignorance' is related to
(A) John Rawls
(B) Karl Popper
(C) Robert Nozick
(D) Althusser
Answer: A
39.    Which great political leader said that the process of capitalist expansion would always be unequal or uneven between countries, industries and firms?
(A) Joseph Stalin
(B) V.I. Lenin
(C) Antonio Gramsci
(D) Mao Tse Tung
Answer: B
40.    According to Antonio Gramsci, civil society is primarily geared in the generation of
(A) Dissent
(B) Coercion
(C) Exploitation
(D) Consent
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment