Tuesday, 7 November 2017

HSST Political Science Solved Paper 33/2015/OL - Part 4

61.       The scope of public administration
(A) Depends on the values of the political framework
(B) Depends on the goals of the framework
(C) Depends on the values and goals of the framework
(D) Remains narrow
Answer: A
62.       The emergence of 'New Public Administration' is associated with
(A) Minnow Brook Conference
(B) American Society of Public Administration
(C) Comparative Administration Group
(D) Scientific Management Association
Answer: A
63.       Development Administration is related to
(A) Goal-oriented administrative system
(B) Action oriented administrative system
(C) Both (A) and (B)
(D) System oriented administrative system
Answer: C
64.       The first coherent theory of organization is known as
(A) Bureaucratic Theory
(B) Scientific Management
(C) Human Relations Theory
(D) Classical Theory
Answer: A
65.       The term scientific management was used for the first time by
(A) F.W. Taylor
(B) Max Weber
(C) Louis Brandies
(D) Elton Mayo
Answer: C
66.       The term 'Representative Bureaucracy' has been coined by
(A) Martin Albraw
(B) Max Webber
(C) Karl Marx
(D) Donald Kingsley
Answer: D
67.       Perspective planning refers to the formulation of
(A) Long term plans
(B) Short term plans
(C) Five Year Plans
(D) Medium range plans
Answer: A
68.       The reforms in the monetary and banking policies of the country are called
(A) Budgetary Reforms
(B) Administrative Reforms
(C) Banking Reforms
(D) Financial Reforms
Answer: D
69.       Herbert Simon's Model of decision-making is known as
(A) Disjointed Incrementalism
(B) Mixed Scanning
(C) Behavior Alternative
(D) Policy Science
Answer: C
70.    Big Democracy is the work of
(A) P.H. Appleby
(B) D. Waldo
(C) H.A. Simon
(D) Elton Mayo
Answer: A
71.    Who among the following theorists is associated with neo-realism in international politics?
(A) Hans Morgenthau
(B) Kenneth Waltz
(C) John Ruggie
(D) Barry Buzan
Answer: B
72.    The 'authoritative allocation of values' was a concept given by
(A) Almond and Powell
(B) Lass Well
(C) David Easton
(D) Talcott Parson
Answer: C
73.    The most important factor responsible for the globalization taking place is
(A) Economic Liberalization
(B) Political Liberalization
(C) Trade Liberalization
(D) Technological change brought about by relentless economic competition
Answer: D
74.    The military alliances are formed on the basic concept of
(A) Co-operative security
(B) Collective security
(C) Comprehensive security
(D) Collective defense
Answer: B
75.    Which one of the following non-governmental organizations is exclusively involved in human rights advocacy?
(A) Oxfam
(B) Caritas
(C) Ford Foundation
(D) Amnesty International
Answer: D
76.    Which one of the following statement is not correct?
(A) Diplomats now get greater latitude than they enjoyed in 19th century
(B) Diplomacy is an instrument of foreign policy
(C) Diplomats do not play now as great a role in international negotiations as they once did
(D) Major international agreements are usually negotiated by foreign ministers
Answer: A
77.    'Agenda for peace' proposal is associated with
(A) Commonwealth of Nations
(B) League of Nations
(C) United Nations
(D) India
Answer: C
78.    Which one of the following factors influenced the foreign policy of India?
(A) Geographical location of the country
(B) Plural character of the Indian society
(C) International environments
(D) All the above
Answer: D
79.    Which one of the following has been main irritant in the relations between India and Pakistan in recent years?
(A) Kashmir Issue
(B) Growing intimacy between USA and Pakistan
(C) Growing intimacy between China and Pakistan
(D) Cross border terrorism
Answer: D
80.    Which one of the following is the easiest method for the peaceful settlement of disputes between two states?
(A) Negotiations
(B) Good Offices
(C) Mediation
(D) Enquiry
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment