Tuesday, 7 November 2017

HSST Political Science Solved Paper 33/2015/OL - Part 5

81.       The type of variable that link a cause-and-effect relationship are called
(A) Intervening Variables
(B) Independent Variables
(C) Dependent Variables
(D) Extraneous Variables
Answer: A
82.       Which of the following statements is correct?
(A) The objectives should be stated only in a statement form
(B) The objectives should be stated only in question form
(C) The objectives can be stated either in the form of a statement or in a question form
(D) None of the above
Answer: C
83.       Variables of study are selected during
(A) Data collection
(B) Sample selection
(C) Stating the hypothesis
(D) Scientific definition of the problem
Answer: D
84.       An operational definition of a term used in the title of a research problem refers to
(A) A definition quoted in glossaries or dictionaries
(B) A most acceptable definition of the term
(C) A comprehensive definition of the term
(D) A definition that gives meaning to the term and helps into quantification
Answer: D
85.       'Summary of the Literature' is
(A) A Bibliography
(B) A description of the significant findings from each relevant reference that the researcher searched
(C) A description of the main findings that are organized around main themes that emerge from literature search
(D) None of the above
Answer: B
86.       The term 'Action Research' was coined by
(A) Corey
(B) Travers
(C) Dewey
(D) Lehmann
Answer: A
87.       The best method of sampling whenever the population is homogeneous is
(A) Stratified
(B) Purposive
(C) Random
(D) Incidental
Answer: C
88.       Sampling refers to
(A) Selecting small portion of a universe
(B) Selecting a large population of a universe
(C) Selecting a representative portion of a population
(D) Selecting small portion of a population
Answer: D
89.       Which of the following statements is incorrect?
(A) Interview schedule is a research tool
(B) If the study population is illiterate, data collection using questionnaire is appropriate
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Answer: B
90.    SPSS stands for
(A) Statistical Package for the Social Sciences
(B) Software Package for Social Sciences
(C) Social Progress and Social Sciences
(D) None of the above
Answer: A
91.    To pretend, I actually do the thing: I have therefore only pretended to pretend.
(A) Jacques Derrida
(B) Ernest Hass
(C) E.H. Carr
(D) Quincy Wright
Answer: A
92.    The 20th century totalitarianism represents an onion like structure. This statement is attributed to
(A) Karl Popper
(B) Raymond Aron
(C) Hannah Arendt
(D) K.J. Holsti
Answer: B
93.    Who described bureaucracy as a continental nuisance?
(A) R.K. Merton
(B) Max Weber
(C) Thomas Carlyle
(D) M. Crozier
Answer: C
94.    Which is the 'cleft country' according to Samuel P. Huntington in clashes of civilization?
(A) India
(B) South Africa
(C) Romania
(D) Uganda
Answer: A
95.    Who developed the concept social constructivism?
(A) R. Young
(B) Lev Vygotsky
(C) Samuel P. Huntington
(D) E.H. Carr
Answer: B
96.    .................. is a critical outlook concerned with the relationship between text and meaning.
(A) Deconstruction
(B) Post Humanism
(C) Post Structuralism
(D) Social Constructivism
Answer: A
97.    Rawl's principle of distributive justice is based on the notion of
(A) Desert
(B) Difference Principle
(C) Equality
(D) Entitlement
Answer: B
98.    The thinker who has been characterized as a 'reluctant democrat' is
(A) J. Bentham
(B) E. Burke
(C) T.H. Green
(D) J.S. Mill
Answer: D
99.    Who among the following has described the world wide triumph of liberal democracy as the 'end of history'?
(A) Samir Amin
(B) David Held
(C) Francis Fukuyama
(D) Samuel P. Huntington
Answer: D
100.    The concept of Social Capital has been put forward by ..................
(A) Samuel P. Huntington
(B) Robert Putnam
(C) V.S. Naipaul
(D) Bill Gate
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment