Friday, 9 February 2018

HSST Computer Science Junior Solved Paper 016/2018 - Part 5

81.       Who among the following leaders is not associated with the formation of the Congress Socialist Party in 1934?
(A) Sardar Vallabhai Patel
(B) Jayaprakash Narayanan
(C) Achyuth Patwardhan
(D) R.M. Lohya
Answer: A
82.       The code name “Operation Barbarosa” is associated with the following countries in the Second World War:
(A) England and France
(B) France and Germany
(C) Germany and Soviet Union
(D) U.S.A. and Japan
Answer: C
83.       Who among the following is the author of “Prince of the folly”?
(A) Erasmus
(B) Machiavelly
(C) Thomas More
(D) Boccassio
Answer: A
84.       Which of the following social reformer of Kerala founded the “Sadhu Jana Sangam”?
(A) Mannath Padmanabhan
(B) Vagbhatanantha
(C) Ayyankali
(D) Pandit Karuppan
Answer: C
85.       Which National leader of India is nicknamed as “Prince of workers”?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Gopalakrishna Gokhale
(C) Bal Gangadhara Tilak
(D) Surendra Natha Bannarjee
Answer: B
86.       “New India” is the Newspaper published by:
(A) Mahatma Gandhi
(B) Annie Beasant
(C) Syed Ahammed Khan
(D) Lala Lajpath Rai
Answer: B
87.       The Indian Independence Act Passed by the British Parliament in:
(A) August 14, 1947
(B) July 1, 1947
(C) February 12, 1947
(D) July 18, 1947
Answer: D
88.       Which social reformer of Kerala started the weekly “Prabhodakam”?
(A) Mannath Padmanabhan
(B) Muhammed Abdul Rahman
(C) Kesari Balakrishna Pillai
(D) Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
Answer: C
89.       Which of the following state of India is called the “Botanist paradise”?
(A) Assam
(B) Kashmir
(C) Sikkim
(D) Arunachal Pradesh
Answer: C
90.    Who among the following ruler built the famous “Charminar”?
(A) Firus Shah Tuglak
(B) Shahjahan
(C) Aurangazeb
(D) Quli Qutub Shah
Answer: D
91.    Which among the following is India’s National river?
(A) Indus
(B) Ganga
(C) Brahmaputhra
(D) Narmada
Answer: B
92.    Swaraj Party was the outcome of which of the following incident?
(A) Chauri-Chaura
(B) Quit India
(C) Simon Commision
(D) Bardoli Satyagraha
Answer: A
93.    Who is called the “Lincoln of Kerala”?
(A) Pandit Karuppan
(B) Dr. Palpu
(C) Sahodharan Ayyappan
(D) Poikayil Yohannan
Answer: A
94.    In the constitution of India article 32 deals with:
(A) Writ
(B) Equal pay for equal work
(C) Panchayath raj system
(D) Uniform civil code
Answer: A
95.    “Panmana Asramam” is related to:
(A) Kumarasenan
(B) Chattambi Swamikal
(C) Vagbadanandhan
(D) Vaikunda Swamikal
Answer: B
96.    Who among the following is the President of Karachi Session of INC in 1931?
(A) Sardar Vallabhai Patel
(B) Mothilal Nehru
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Annie Besant
Answer: A
97.    Which among the following year the famous Malayalam historical novel “Martandavarma” published?
(A) 1901
(B) 1906
(C) 1891
(D) 1896
Answer: C
98.    In which of the following year last Mamankam was held at Thirunavaya?
(A) 1775
(B) 1780
(C) 1792
(D) 1802
Answer: A
99.    Which ruler of Cochin started “Thrissur Pooram”?
(A) Swathi Thirunal
(B) Marthanda Varma
(C) Sakthan Thampuran
(D) Sree Chithira Thiruna
Answer: C
100.    Who among the following raised the slogan “Inquilab Zindabad” for the first time?
(A) Surya Sen
(B) Bhagat Singh
(C) V.D. Savarkar
(D) Chandrasekhar Azad
Answer: B

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment