Saturday, 17 February 2018

Staff Nurse Gr II Medical Solved Paper 018/2018 - Part 4

61.       First aid for strong acid and alkali poisoning :
(A) Gastric lavage
(B) Tickling back of pharynx by finger
(C) Swallowing concentrated salt solution
(D) Do not induce vomiting
Answer: D
62.       Approximate weight of the placenta at term :
(A) 1/4th of baby’s wt
(B) 1/6th of baby’s wt
(C) 1/7th of baby’s wt
(D) 1/3rd of baby’s wt
Answer: B
63.       The part of fetal circulation which becomes fossa ovalis after birth :
(A) Umbilical arteries
(B) Ductus arteriosus
(C) Foramen ovale
(D) Umbilical vein
Answer: C
64.       Which of the following condition of a pregnant women needs immediate attention?
(A) Epigastric pain
(B) Pain radiating to back
(C) Cramps
(D) Heart burn
Answer: A
65.       Which among these is a sign/symptom of impending labour?
(A) Lightening
(B) Quickening
(C) Braxton hicks contraction
(D) Tightening
Answer: A
66.       Drug of choice for the management of eclampsia :
(A) Diazepam
(B) Epsolin
(C) Magnesium sulphate
(D) Labetalol
Answer: C
67.       A nurse in a labour room should do this measure to prevent prolonged labour to a patient :
(A) be with the patient
(B) maintaining partograph
(C) giving oxytocin
(D) assessing maternal and fetal vital signs
Answer: B
68.       Technique used by a midwife in 2nd stage of labour to facilitate delivery over an intact perineum :
(A) Ironing out
(B) Bearing down effort
(C) Fundal pressure
(D) Episiotomy
Answer: A
69.       The measure which is done to manage shoulder dystocia :
(A) Burns Marshall Manoeuvre
(B) Lovset Manoeuvre
(C) Mauriceau-Smellie-Viet Manoeuvre
(D) Mac Robert’s Manoeuvre
Answer: D
70.    The most heat sensitive vaccine which should be stored at −20oC :
(A) DPT vaccine
(B) Hepatitis vaccine
(C) Polio vaccine
(D) Measles vaccine
Answer: C

71.    The calories provided by 100 ml of breast milk to an infant :
(A) 66
(B) 42
(C) 85
(D) 73
Answer: *
72.    Apgar scoring done at which time period has more predictive value of neonatal well being?
(A) 1st min
(B) 10th min
(C) 5th min
(D) 15th min
Answer: C
73.    Damage of 7th or 8th cervical or thoracic nerve roots leads to :
(A) Facial palsy
(B) Erb’s palsy
(C) Klumpke’s palsy
(D) Bells palsy
Answer: C
74.    Kangaroo mother care may be continued for low birth weight babies until :
(A) Baby has no sign of hypothermia
(B) Baby has regular breathing
(C) Baby gains weight around 2500g
(D) Baby has no signs of infection and takes feeding
Answer: C
75.    A child has breath holding spell. What advice will you give the parent to manage the child?
(A) Give punishment to the child
(B) Protect and pamper the child
(C) Neglect the child during spell
(D) Be tolerant, calm and kind
Answer: D
76.    Which of the following is used for grading protein energy malnutrition?
(A) Ballard’s scale
(B) Gomez scale
(C) Bishop scoring
(D) Krammer’s rule
Answer: B
77.    A patient who takes an antihistamine medication diphenhydramine, what would be the expected side effect of the drug?
(A) Nervousness
(B) Palpitation
(C) Dry mouth
(D) Tremors
Answer: C
78.    A patient who is taking beta blockers is monitored for shock. Which manifestation of the shock won’t present to such patient?
(A) Hypotension
(B) Tachycardia
(C) Oliguria
(D) Altered mental status
Answer: B
79.    Which of the following statement is correct about malignant tumour?
(A) Malignant tumour stop dividing prematurely
(B) Malignant tumour invade surrounding cells and tissues
(C) Malignant tumour remains localized
(D) Malignant tumours have defective cell communication
Answer: B
80.    The cost effective way to prevent spreading of microorganism :
(A) Wearing mask
(B) Wearing gloves
(C) Hand hygiene
(D) Wearing gown
Answer: C

Pages   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment